donderdag 12 juli 2012Het stuk naar Groningen stelt ons voor niet veel problemen. Het Eemskanaal is diep genoeg en de bruggen worden vlot gedraaid. Omdat we hebben moeten wachten tot een onweersbui overgetrokken was, halen we de Oosterhaven niet voor spertijd en moeten we voor een uurtje extra aan de kant. Oosterhaven, met z’n sympathieke havenmeester kennen we nog van de heenreis – we hoeven dus niet te aarzelen over waar we deze keer stoppen.
Het traject Groningen-Zoutkamp verloopt over het Reitdiep. Over dat ‘diep’ hoef je je niet al te veel voor te stellen, want we hier en daar moeten we wat ‘ploegen’ door de modder om er door te komen. Al bij al valt het nog goed mee en ook Zoutkamp kennen we nog. Deze keer gaan we de andere kant van het dorp verkennen en vinden we een leuk terrasje aan de buitenhaven.
Zoutkamp-Leeuwarden leggen we op zondag af en is het meest zenuwslopende stuk van de noordelijke staande mastroute. Ook nu weer ploegen we op meerdere plaatsen, lopen we vast op het Lauwersmeer en maken we een huppel met daverende mast over een hardere ‘boebel’.
Leeuwarden zien en binnenlopen is een ware verademing, vanaf nu zijn geen echt ondiepe trajecten meer. Varen op grote beken met nauwelijks 20 cm water onder de kiel, blijft spannend voor wie gewoon is om op zee te varen.
Maandag 9 juli kunnen we niet verder. Voor het gebied German Bight South geven ze stormwaarschuwingen en ook op het Ijselmeer waait het W 5 à 6 met uitschieters tot 7.
Boontjes wordt gevaarlijk om met zo’n wind te bevaren. We blijven dus liggen en maken van de gelegenheid gebruik om het mooie Leeuwarden eens te bezoeken. Sfeer is er in elk geval genoeg, want net nu gaat de ‘Solar Challenge’ door : wedstrijden voor bootjes die op zonne-energie worden voortgedreven.
Dinsdag leggen we dan het laatste stuk van de noordelijke staande mastroute af. Het Van Harinxmakanaal naar Harlingen is rustgevend diep alleen krijgen we zo’n bruin vermoeden, dat er een pak meer wind staat dan voorspeld. En inderdaad, als we in Harlingen het wad opdraaien staat er een stevige zeegang in het Boontjes diep. Gelukkig is het niet ver naar de sluizen van Kornwederzand, maar ook op het Ijselmeer is de zee stevig opgebouwd. We zijn dan ook blij als we uiteindelijk rond 18u vastliggen in Workum.

Geen opmerkingen: